Skip to content

Archívum

Kategória: Régebbi hírek

Részvétünket fejezzük ki a veronai buszbalesetben elhunytak családtagjainak, ismerőseinek és Szinyei Merse Pál Gimnázium közösségének.

 IMG_2385 IMG_5365

Gimnáziumunk kórusának néhány tagja közreműködött Szentpéteri Csilla Láttad-e a zenét elnevezésű koncertsorozatának tatabányai állomásán.

„Gyermekek a gyermekekért” gyűjtőakció iskolánkban is

2016 decemberében a „Gyermekek a gyermekekért” mozgalom keretében szeretnénk ismételten szebbé tenni a rászoruló gyermekek karácsonyát.

csomagVárosunk diákjai rászoruló társaik részére gyűjtést szerveznek, annak érdekében, hogy a városban élő halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek ne kelljen ajándék nélkül maradniuk az ünnepen. 

A kezdeményezéshez iskolánk diákönkormányzata is csatlakozott, és szervezi a gyűjtést.

Ha használaton kívüli, megunt, de ép játékokat, könyveket, labdát, babát, kifestőt stb. szívesen ajánlanál fel karácsonyi ajándékként, ne habozz, hozd be az iskolába, és máris megszépíted egy gyermeknek az ünnepét!

Az ajándékokat legkésőbb 2016. december 5-én 10 óráig lehet leadni az osztályfőnöknél vagy az igazgatóhelyetteseknél.

 Tedd szebbé valaki karácsonyát!

A 7.a és a 8.a osztály 2016. november 18-án a Csodák Palotájába látogatott Siposné Mátyási Edit és Lábszkiné Tatai Ilona tanárnők vezetésével. A  kedvezményes jegyeket a Bolyai csapatversenyen való részvételért kapták. 

csopa71 csopa72 csopa73 csopa81 csopa82 csopa83 csopa84

A Tatabányai Árpád Gimnázium 2016. november 22-én, 23-án és 24-én nyílt napot tart az általános iskolás tanulók számára.

22-én (kedden) a tatabányai, 23-án (szerdán) a nem tatabányai iskolák 8. osztályos diákjai tekinthetnek be mindennapjainkba, míg november 24-én a 6. osztályosok előtt nyílnak ki osztálytermeink.

A nyílt napok programja és a nyílt órák listája az alábbi képeken olvasható.
.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

201611222016112320161124

Az07 Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló ‘…jó a világon, ha jó.’-programsorozat keretében Závada Péter költővel és köteteivel ismerkedett meg iskolánk 34 diákja a Vértes Agorájában. A remek hangulatú találkozáson tanulóinknak kreatív feladatokat kellett megoldaniuk, melyeket maga a költő értékelt. A találkozás emlékét sok személyes dedikáció őrzi. A fiatal költő számára meglepő és megható volt, hogy az árpádos diákok mennyire ismerik és szeretik a műveit.
A programot az Agora részéről Tóth Zsóka, az iskola részéről pedig Szalay Izabella és Bekéné Kucsera Zsuzsanna szervezte.

 

 

 

 

z06 z05 z04 z03 z02 z01

vp1Várnagy István tanár úr 1934. augusztus 25-én született Budapesten. 1957-ben szerzett matematika-fizika-ábrázoló geometria szakos középiskolai tanári oklevelet, majd a kisbéri Táncsics Mihály Gimnáziumban kapott tanári állást. 1959-ben került Tatabányára. Kiemelkedő tanári tevékenysége az Árpád Gimnáziumhoz kapcsolódik, ahol 1996-ig főállásban oktatott, igazgatóhelyettes volt. Nyugdíjba vonulása után még 5 éven keresztül tanított szeretett gimnáziumában és egyidejűleg a tatabányai Bárdos László Gimnáziumban is óraadó tanárként.

Kivételes szakmai tudására, pedagógiai érzékére hamar felfigyeltek; nagyon fiatalon választották megyei szakfelügyelőnek. Ezt a feladatkörét 1965-től 1987-ig látta el, majd a fizika tantárgy szaktanácsadója lett. Oktató munkája mellett tankönyvek írására is örömmel vállalkozott. Nevéhez fűződnek a szakmunkásképző iskolák számára írt fizika könyvek, amelyek 1976-ban jelentek meg a Tankönyvkiadó gondozásában. Legutóbbi munkái a szakiskolák 9. és 10. évfolyamai számára írt fizikakönyvek, amelyeket a változó tanterveknek megfelelőn átírt és legutolsó változatát ma is használják. Részt vett rendezvények lebonyolításában is: egyik szervezője volt Tatabányán az Általános Iskolai Fizikatanári Ankétnak és a Rátz László Vándorgyűlésnek. Évekig dolgozott az Ifjú Fizikus című, az általános iskolások számára kiadott megyei lap szerkesztésében. A Tankönyvkiadó által szervezett tanári továbbképzéseken is előadásokat tartott, részt vett a kerettanterv országos kidolgozásában.

Az Árpád Gimnáziumban eltöltött 45 év alatt, generációkkal ismertette és szerettette meg a fizika világát.

Több évtizedes tanári munkásságát Tatabánya városa az egyik legrangosabb kitüntetésével, az Ezüst Turul Díjjal ismerte el. Kitüntetései között szerepel az Oktatásért Kiváló Dolgozója, Kiváló Pedagógus, az Apáczai Csere János-díj, a „Rátz Tanár Úr Életműdíj”, és az Árpád-díj.

 

Őszinte tisztelettel, megrendülten búcsúzunk iskolánk kiemelkedő tanárától!

vp2

A végzős évfolyam 35 diákja öt tanár kíséretében Lengyelországban járt október végén. A négynapos kirándulás során először a Déményfalvi-völgyben található Szabadság-barlang természeti szépségeit csodáltuk meg.

A következő napokat a festői Krakkóban töltöttük, ahol megismertük a város nevezetességeit (Wawel, Kazimierz, Wisla), és barátságot kötöttünk a legendás sárkánnyal (akit sokan plüssfiguraként haza is hoztak).

Tanulságos és megrendítő program is szerepelt a terveink között, hiszen jártunk a XX. század egyik legsötétebb helyszínén az auschwitzi haláltáborban. Az idegenvezető szavai és a látvány közös élménye valószínűleg még sokáig elkíséri a résztvevőket.

A hazaindulás előtt még útba ejtettük Wieliczka városát, ahol a legenda szerint magyar származású Szent Kinga kérésére létrehozott sóbányát látogattuk meg.

A kalandoktól sem mentes utazásról fogadják szeretettel az alábbi képeket, amelyekért köszönetet mondunk Aradi Lilla 12.b osztályos tanulónknak.